4 Şubat 2012 Cumartesi

Tereyağlı karides

Merhaba,
bir önceki yazımı okumayanlar için tekrarlıyorum:herşeyden önce karidesleri tanımamız gerek.Kanal karidesi,jumbo karides,mersin karidesi ve biga karidesi.En gösterişlisi jumbo karides (karamot da denir) cinsidir. Bunların boyları 15-20 cm'yi bulur.Pek lezzetli olmazlar. İkinci türü 6-9 cm boyundaki 'kanal karidesi'dir.Oldukça lezzetlidir. Üçüncü tür ise; 'çalı karides' veya 'teke' denen türdür. Bunlar da 3- 5 cm boyunda olur.Lezzetlidir. Mersin karidesi ise 7-12 cm boyunda koyu kırmızı ve lezzetsizdir.En güzeli olan Biga karidesi ise 5-8 cm boyunda ve çok çok lezzetlidir.
Karideslerin boyuna göre pişirme süresi hesaplanır.Örneğin ,(kabuksuz-ayıklanmış pişirecekseniz)karidesler 6 cm. ise yarısı kadar,yani sadece 3 dakika yağda ara ara çevirerek pişirmek yeterli.

Önce kabukları ayıklanmış karidesin yapılışını anlatayım.Bir teflon tavaya bir miktar tereyağ koyun.Tereyağının yanmaması için 3-4 damla da sıvı yağ damlatın.Yağ eriyince,tavanın zeminini kaplayacak miktarda karidesi tavaya atın ve bir tahta kaşık ile ara ara çevirerek pişirin.Sıcak olarak bir tabağa alıp yanında roka ile servis edin.
Benim tercihim ise kabuklu olarak pişirip,soğumaması için tava ile masaya getirmek ve yerken tek tek ayıklamak.Çünkü hem yağ çekmiyor,hem de kabuğuyla piştiği için lezzeti daha yoğun oluyor.

Ayıklarken ise, önce kafalarını,ardından karnındaki küçük ayaklarını koparın. Gövde kabuğu kolayca açılacak ve kuyruğundan çekerek tüm kabuk ayrılacaktır.(Karidesler iri ise sırtlarını bıçak ile çizip ince siyah şeridi çıkarın.)Ayıklanan karidesleri hafif tuz,karabiber serperek sıcak olarak yemelisiniz.Lezzeti müthiştir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder