2 Şubat 2012 Perşembe

Karides salatası

Merhaba,
herşeyden önce karidesleri tanımamız gerek.Kanal karidesi,jumbo karides,mersin karidesi ve biga karidesi.En gösterişlisi jumbo karides (karamot da denir) cinsidir. Bunların boyları 15-20 cm'yi bulur.Pek lezzetli olmazlar. İkinci türü 6-9 cm boyundaki 'kanal karidesi'dir.Oldukça lezzetlidir. Üçüncü tür ise; 'çalı karides' veya 'teke' denen türdür. Bunlar da 3- 5 cm boyunda olur.Lezzetlidir. Mersin karidesi ise 7-12 cm boyunda koyu kırmızı ve lezzetsizdir.En güzeli olan Biga karidesi ise 5-8 cm boyunda ve çok çok lezzetlidir.
Yapılacak işlem çok basittir.Bir tencereye pişireceğiniz karidesin 3 katı kadar su koyun ve kaynamaya bırakın..(Yarım kilo karides aldıysanız 1,5 litre yani 6+ su bardağı su)Suyun içine yarım limonun suyu veya bir yemek kaşığı sirke,bir tutam da tuz atın.Önceden karidesleri bol soğuk suyla yıkayın,hatta suda biraz bekletin.Haşlama suyu kaynayınca süzülmüş karidesleri kaynayan suyun içine atın.Karideslerin boyuna göre haşlama süresi hesaplanır.Örneğin karidesler 6 cm. ise yarısı kadar,yani sadece 3 dakika.fazla haşlarsanız dağılır.Haşlanan karidesleri delikli kepçe yada kevgir ile alıp soğumaya bırakın.Sakın soğuk su ile yıkamayın,lezzeti kaçar.Biraz soğuyunca önce kafalarını,ardından karnındaki küçük ayaklarını koparın. Gövde kabuğu kolayca açılacak ve  kuyruğundan çekerek tüm kabuk ayrılacaktır.(Karidesler iri ise sırtlarını bıçak ile çizip ince siyah şeridi çıkarın.)Ayıklanan karideslerin üzerine limon suyu,sızma zeytinyağı,tuz döküp ve küçük maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder